Wij zoeken iemand die onze evenementen wil helpen coördineren. Niet organiseren, maar coördineren! Interesse? Kijk bij Wie zijn wij - Bestuur voor meer info.

Op het water in en rondom Meerstad 

 

Op deze pagina kun je meer informatie krijgen over het varen in en rondom Meerstad. Zelf een mooie route gevaren en wil je die delen? Stuur de info + een mooie foto van de route naar onze e-mail en wij delen de route hier.

 

De Verkeer-&Meercommissie van Dorpsbelangen heeft dit jaar meegewerkt aan de folder van Bureau Meerstad over de vaarregels op het Woldmeer. Deze kan je hier downloaden:

Spelregels Woldmeer 2022 Online
17 downloads

Vaarregels op het Woldmeer

bron: meerstad.eu


Voor uitgebreide informatie over de vaarregels verwijzen we je naar het Binnenvaartpolitieregelement en de ANWB
Wateralmanak of kijk op: varendoejesamen.nl.


• De toegestane maximum vaarsnelheid op het Woldmeer is 6 km/u.
• Met borden en betonning op het meer is aangegeven waar je wel en niet mag varen.
• Verander niet plotseling van koers.
• Voer tijdig de juiste navigatieverlichting.
• Anker nooit bij bruggen, sluizen, werkschepen met uitstaande ankers en in het midden van een vaarwater.
Houd de vaarweg richting de sluis vrij.
• Wees alert op hinderlijke golfslag bij afgemeerde schepen en woonboten. Minder tijdig vaart, ook bij het afmeren van je eigen boot. Voorkom zo gevaarlijke situaties en schade aan de andere schepen.
• Minimum leeftijd voor het besturen van de boot:
- 16 jaar: klein motorschip groter dan 7 meter.
- 12 jaar: klein open motorschip kleiner dan 7 meter waarvan de hoogste bereikbare snelheid ten opzichte van het water niet meer is dan 13km/u.
• Geen minimum leeftijd: zeilboten korter dan 7 meter en kleine roeiboten.
• Houd rekening met vissers die vanaf de kant vissen. Kom niet te dichtbij.
• De wettelijke alcohol grens op het water ligt op 0,5 promille. Hierop wordt gecontroleerd en de boetes zijn hoog!

Praktische info

Waar haal je een sluis-/brugsleutel? Kijk op: Varen in Groningen - Provincie Groningen voor de actuele uitgifte. Kosten: 25EU.

 

Hoogte boot: De routes zijn geschreven voor sloepen/boten zonder mast. 

 

Waar moet ik rekening mee houden in een sluis?

 

De vaartijden zijn indicatief, het blijft  afhankelijk van de wachttijden bij de sluizen/bruggen en de vaarsnelheid.


Dagvaartochten rondom Meerstad

Zuidlaardermeer

Aantal sluizen: 2  

 

Vanaf Meerstad vaar je in ongeveer 2,5 uren naar het Zuidlaardermeer. Nadat je de sluis in Meerstad en de Slochtersluis hebt gehad vaar je in één ruk naar het Zuidlaardermeer. 

Je volgt het Eemskanaal richting de stad en ter hoogte van de Woonscheephaven ga je linksaf het Winschoterdiep op. Vlak na de Waterhuizerbrug ga je rechtsaf het Drentse Diep op. Dit is een prachtige kronkelende waterweg die uitkomt op het Zuidlaardermeer. 

 

Aan het Zuidlaardermeer zijn meerdere horecagelegenheden waar je even kunt aanleggen voor een hapje en/of drankje. Of ga voor anker en neem een frisse duik in het meer.


Schildmeer

Aantal sluizen: 1 

Aantal bruggen (handmatig bedienen): 3

 

Door de sluis vaar je rechtsaf via het Slochterdiep en het Afwateringskanaal naar het Schildmeer. Onderweg kom je een drietal bruggen tegen die je zelf moet bedienen. 

Een mooie route, waarbij je dus af en toe de handen zelf uit de mouwen moet steken. 

 

Aan het Schildmeer kan je aanmeren voor een hapje of drankje of je vaart via de sluis door naar het Eemskanaal. Door de sluis rechtdoor kan je de tocht verlengen en een rondje Appingedam meepakken. Of je gaat linksaf nadat je door de sluis komt en vaart zo weer terug naar de Slochtersluis.

 


Paterswoldsemeer

Aantal sluizen: 3 

Aantal bruggen: 7  

 

Vanaf Meerstad vaar je in 2 uren naar het Paterwoldsemeer. Nadat je de sluis in Meerstad en de Slochtersluis hebt gehad vaar je via het Eemskanaal richting de stad. Vaar voor het station langs en na het station ga je linksaf, het Noord-Willemskanaal op. Mochten er geen boten voor je liggen te wachten voor de brug, meld je dan aan bij de brugwachter. 

Je blijft het kanaal volgen, tot je de stad steeds verder achter je ziet verdwijnen. Aan de rechterkant tref je op een gegeven moment een bordje die je rechtsaf het Hoornsediep op leidt. Dit is een prachtige stukje. Je vaart richting een sluis. Deze sluis wordt voor je bedient. Klik hier voor de actuele openingstijden + tarieven.

 

Aan het Paterwoldsemeer zijn meerdere horecagelegenheden waar je even kunt aanleggen voor een hapje en/of drankje. Of ga voor anker en neem een frisse duik in het meer.

 


Appingedam

Aantal sluizen: 3 (via Eemskanaal) 4 (via Damsterdiep)

Aantal bruggen: 3 (in Appingedam zelf, voor een rondje hangende keukens)

(voor deze drie bruggen dien je je aan te melden met de sleutel - kijk voor actuele openingstijden op hier). Als je via het Damsterdiep vaart heb je te maken met 10 bruggen, waarvan een deel zelfbediening).

 

Vanaf Meerstad vaar je op twee manieren naar Appingedam.

Via Eemskanaal

Door de Slochtersluis rechtsaf via het Eemskanaal. Voor de Woldbrug kan je linksaf richting Appingedam (rechts is naar het Schildmeer). Vanaf het Eemskanaal ga je door een sluis. Nu vaar je in één streep richting Appingedam. In de jachthaven kan je even aanleggen voor een versnapering, of vaar een rondje langs Appingedam en bekijk de hangende keukens. T.h.v. de jachthaven kan je zowel links- als rechtsom het rondje maken. Voor de bruggen meld je je aan met de sleutel.

Via Damsterdiep

Door de Slochtersluis vaar je linksaf richting de stad en vrijwel direct aan je rechterhand zie je de sluis om naar het Damsterdiep te gaan. Na de sluis rechtsaf het Damsterdiep op. Je volgt het Damsterdiep tot je in Appingedam aan komt. Onderweg zijn er meerdere bruggen, enkele zijn zelfbediening. Je maakt hiervoor gebruik van de sleutel.

 

Heb jij een mooie dagtocht gemaakt vanaf Meerstad en wil je deze delen? Mail ons de route + een foto en wij zorgen ervoor dat jouw route wordt toegevoegd.

 

Binnenkort: langere tochten (incl. B&B tips) te maken vanaf Meerstad. Eigen route insturen? Mail ons!