Toevoegen tips bij de sluis 

 

algemene voorrangsregels op water

Varen rondom Meerstad - dagtocht

 

Via deze link kun je meer informatie krijgen over het varen in en rondom Meerstad.

 

https://www.meerstad.eu/recreatie/varen-in-meerstad/

Praktische info

Waar haal je een sluis-/brugsleutel? Bij de jachthaven bij de Praxis aan het Damsterdiep (die heeft ze altijd op voorraad). Kosten: 25EU.

Hoogte boot: De routes zijn geschreven voor sloepen/boten zonder mast. De hoogte van de sloep uit het artikel is xxxxx. In het artikel staat voor hogere boten niet aangegeven of bruggen open moeten. Check dit zelf als je een hogere boot hebt. (of iets over gemiddelde sloep, met de kap erop)

Geen eigen boot? Bij Zeilschool Meerstad kan je er een huren, klik hier

Waar moet ik rekening mee houden in een sluis?

 

De vaartijden zijn indicatief, het blijft  afhankelijk van de wachttijden bij de sluizen/bruggen en de vaarsnelheid.

Zuidlaardermeer

Aantal sluizen: 2  

 

Vanaf Meerstad vaar je in ongeveer 2 uren naar het Zuidlaardermeer. Nadat je de sluis in Meerstad en de Slochtersluis hebt gehad vaar je in één ruk naar het Zuidlaardermeer. 

Je volgt het Eemskanaal richting de stad en ter hoogte van de Woonscheephaven ga je linksaf het Winschoterdiep op. Vlak na de Waterhuizerbrug ga je rechtsaf het Drentse Diep op. Dit is een prachtige kronkelende waterweg die uitkomt op het Zuidlaardermeer. 

 

Aan het Zuidlaardermeer zijn meerdere horecagelegenheden waar je even kunt aanleggen voor een hapje en/of drankje. Of ga voor anker en neem een frisse duik in het meer.


Schildmeer

Aantal sluizen: 1 

Aantal bruggen (handmatig bedienen): 3

 

 


Paterswoldsemeer

Aantal sluizen: 3 

Aantal bruggen: 7  

 

Vanaf Meerstad vaar je in 2 uren naar het Paterwoldsemeer. Nadat je de sluis in Meerstad en de Slochtersluis hebt gehad vaar je via het Eemskanaal richting de stad. Vaar voor het station langs en na het station ga je linksaf, het Noord-Willemskanaal op. Mochten er geen boten voor je liggen te wachten voor de brug, meld je dan aan bij de brugwachter. 

Je blijft het kanaal volgen, tot je de stad steeds verder achter je ziet verdwijnen. Aan de rechterkant tref je op een gegeven moment een bordje die je rechtsaf het Hoornsediep op leidt. Dit is een prachtige stukje. Je vaart richting een sluis. Deze sluis wordt voor je bedient. Klik hier voor de actuele openingstijden + tarieven.

 

Aan het Paterwoldsemeer zijn meerdere horecagelegenheden waar je even kunt aanleggen voor een hapje en/of drankje. Of ga voor anker en neem een frisse duik in het meer.

 


Appingedam

Aantal sluizen: 3 (via Eemskanaal) 4 (via Damsterdiep)

Aantal bruggen: 3 (in Appingedam zelf, voor een rondje hangende keukens)

(voor deze drie bruggen dien je je aan te melden met de sleutel - kijk voor actuele openingstijden op hier). Als je via het Damsterdiep vaart heb je te maken met 10 bruggen, waarvan een deel zelfbediening).

 

Vanaf Meerstad vaar je op twee manieren naar Appingedam.

Via Eemskanaal

Door de Slochtersluis rechtsaf via het Eemskanaal. Voor de Woldbrug kan je linksaf richting Appingedam (rechts is naar het Schildmeer). Vanaf het Eemskanaal ga je door een sluis. Nu vaar je in één streep richting Appingedam. In de jachthaven kan je even aanleggen voor een versnapering, of vaar een rondje langs Appingedam en bekijk de hangende keukens. T.h.v. de jachthaven kan je zowel links- als rechtsom het rondje maken. Voor de bruggen meld je je aan met de sleutel.

Via Damsterdiep

Door de Slochtersluis vaar je linksaf richting de stad en vrijwel direct aan je rechterhand zie je de sluis om naar het Damsterdiep te gaan. Na de sluis rechtsaf het Damsterdiep op. Je volgt het Damsterdiep tot je in Appingedam aan komt. Onderweg zijn er meerdere bruggen, enkele zijn zelfbediening. Je maakt hiervoor gebruik van de sleutel.